Sýria: Povstalci obsadili hraničné priechody na hraniciach s Irakom a Tureckom

20.07.2012 Celý región

Bagdad/Damask 19. júla (TASR) - Iracký armádny generál Kásim ad-Dulajmí dnes oznámil, že sýrski povstalci zabili 21 členov sýrskej pohraničnej stráže pri zrážkach neďaleko severnej hranice s Irakom.

K bojom došlo na odľahlom stanovišti neďaleko pohoria Sindžár.

Podľa slov generála bolo zabitých 20 sýrskych vojakov a ich veliteľ.

Zrážky nasledovali po tom, čo povstalci obsadili hlavný sýrsky pohraničný priechod nižšie na juhu, neďaleko irackého mesta Káim.

Generál uviedol, že iracké sily sú v stave vysokej pohotovosti a k hraniciach presunuli viac vojakov, aby zabránili akémukoľvek šíreniu násilia zo Sýrie do Iraku.

Do rúk povstalcov dnes padol aj hraničný priechod v meste Džaráblus medzi Sýriou a Tureckom, keď sa odtiaľ stiahli bezpečnostné sily. Informovali o tom aktivisti.

Povstalci teraz kontrolujú celé pohraničné mesto Džaráblus, 400 kilometrov severozápadne od metropoly Damask. Podľa aktivistov sa sýrski vojaci a agenti tajnej služby stiahli aj z neďalekého pohraničného mesta Ain al-Arab, kde žijú členovia sýrskej kurdskej menšiny.

Sýrski povstaleckí bojovníci podľa dnešných skorších správ obsadili takisto sýrsku stranu hraničného priechodu s Tureckom nazývaného Cilvegözü a prevzali kontrolu nad budovami colného a prisťahovaleckého úradu. Povstalci zabrali sýrsku stranu severného hraničného priechodu v meste Báb al-Hawá, ktorý sa bojovníci pokúšali ovládnuť za uplynulých desať dní už niekoľkokrát.

Povstalcom sa to dnes podarilo po boji s vojakmi, vernými sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Báb al-Hawá je z obchodného hľadiska mimoriadne dôležitý hraničný priechod.

x x x

Damask - Najmenej sedem civilistov dnes zahynulo, keď sýrska armáda ostreľovala mešitu plnú veriacich moslimov v meste Dajr az-Zaur, ktoré je dejiskom ťažkých bojov medzi vládnymi vojakmi a povstalcami. Oznámili to aktivisti.

Veriaci boli na večernej modlitbe, poslednej pred ramadánom. Z trosiek vytiahli približne 20 ľudí, ktorým chýbali končatiny a mali ťažké zranenia.

"Počet mŕtvych bude zrejme stúpať," uviedol jeden z aktivistov z púštneho mesta Dajr-az-Zaur, 430 kilometrov severovýchodne od sýrskej metropoly Damask.

Zdroj: Associated Press, Reuters
 

Vyberte región